5 Haziran 2012 Salı

Blogger SEO Ayarları 2


Evet saygıdeğer blogger kullanıcıları. Biliyorum ki birçok kez blogger için seo ayarlarını aradınız. Birçok yerden bununla ilgili bilgiler bulmuşsunuzdur. Bizim sunmaya çalışacaklarımız çok daha iyi diye bir iddiamız yok. Fakat genel anlamda google ve aranma hacmi üzerine keyword düzeni oluşturma, meta düzenleme gibi kısaca toparlamaya çalışacağız.
Blogger için yeni sayılabilecek arama tercihi seçeneklerimevcut. Buna “Search Preference Option” deniliyor. Bu özellik blogger kullanıcıları için çok harika ve tabiki yararlanılabilir bir özelliktir.
Blogger SEO Ayarları 2Blogger meta tag ekleme, robots.txt özelleştirme, redirects (yönlendirmeler), 404 Hata sayfası özelleştirme (zaten var fakat kendinize özel yapımı), resimlere alt tag belirleme (image alt tag). Genel olarak yapılabilecek SEO oluşumunu bu şekilde belirleyelim. Bunlar site içi seo için sade ve düzgün kullanımda etkili bir yçntemdir diyebiliriz.
SEO bildiğiniz gibi websiteleri veya bloglar için çok önemli bir oluşum metodudur. Blogger için zaten SEO uyumlu, google kendisi yapıyor zaten etkilidir felan diye bir anlayış vardı. Fakat bir müddet ben de kullandım blooger, hiç de seo etkili bir yolu yok. Sadece kaliteli ve sade yapısı olduğu için index almada felan “bazen” öncelik kazanabiliyordu. Şimdilerde bloggerın seo için alternatifleri var. Yani tek el diye adalandırdığımız şeyden kurtuluyor gibi. Çünkü blogger bildiğiniz gibi google tarafından yönetiliyor ve bana göre çok hantal bir yönetime sahipti. Şimdilerde yeni gelişmelerle iyi hal aldı. Birçok javascript ve widget ile desteklenebiliyor. Bugün blogger kullanımı SEO için dinamik bir yapıda olduğunu vurgulayabiliriz.
Blogger’a eklenen yeni özellikler / seçenekler
  • Arama Meta açıklaması (Search Meta Description)
  • Herbir sayfa için ayrı meta description
  • Özelleştirilebilir 404 hata sayfaları
  • Yönlendirmeler (Redirects)
  • Özel Robots.txt oluşturabilme
  • Özel Header Tags oluşturabilme
  • Görseller için “alt” ve “title” etiketi oluşturabilme
Şimdi yapacağımız birşey yok zaten var olan şeyi kullanmaya çalışacağız.

Blogger Arama Tercihi Seçeneğini Aktifleştirme

Bu özellik sadece yeni Blogger UI Dashboard üzerinde aktif edilebiliyor. Öncelikle bunu belirtmiş olalım. Buradan bu özelliği etkinleştirmek için; Yeni Blogger Paneli > Blogunuzu seçin ardından Ayarlar (settings) >Arama Tercihleri (search preference) kısmına gelerek bu özelliği etkinleştirebilirsiniz.

Blogger Search Description Ayarları


Bu düzenleyeceğiniz genel tanım (description), blogunuzun ana sayfası için düzenlenecektir, yani ana sayfanız hakkında bir açıklama oluşturacaktır. Bu açıklama da arama motorlarınca ana sayfanız için atanmış bir değer olacak ve sitenizin genel tanımı hakkındaki verilere bu şekilde ulaşabileceklerdir. Ancak bu verilerin doğruluğu kesinlikle önemlidir. Yani yazdığınız bir tanım web sitenizde yoksa bu size uzun vadede eksi dönüş yapabilir. Bu açıklamayı da yaparken max 150 karakterlik uzunluk olması tercih sebebidir. Çünkü arama motorlar genelde daha fazlasına bakmazlar, çok uzun olursa da filtre için bir sebep sayılabilir. O nedenle sitenizi anlatır vekeyword içeren en uygun kelimelerle bir tanım girmeniz faydanıza olacaktır.

Blogger’da Özel Sayfa Post Meta Description Ayarları


Bu özellik herbir yazınız için farklı meta description oluşturmanıza olanak tanıyor. Bu sayede arama motorlarına yazınız hakkında bilgileri önceden vermiş oluyorsunuz. Yani onlara faydalı oluyorsunuz (verilerin doğru olması koşulu ile) ve onlar da size sıralamada kıyak geçiyor. Bunu Yazı Ayarları (post settings) kısmından Search Decription (Arama Tanımı) kısmından yazabilirsiniz. Buraya yazacaklarınızda da bir kısıtlama görünmese de siz en fazla 160 karakter kadar yazsanız yeterlidir. Çünkü yine arama motorları bu kadarını alıp gideceklerdir. Fazlası da zararlı olabilecektir.

Blogger’da Özel Şablonlara Meta Açıklama Ekleme

Bu özellik şablon üzerinde küçük bir kodlama ile eklenebiliyordu. Blogger yetkilileri baktılar birçok kullaıcı tercih ediyor, meta açıklama özelliğini birçok blogger tabanlı bloglar otomatik içermeye başladılar. Bu nedenle anlatmaya gerek kalmıyor.
Yanlız merak edenler için yine de bu kodu paylaşalım. Belki başka bir işe yarar.
1<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'>
2      <meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/>
3    </b:if>
< /title > kodunun ardına yapıştırdığınızda meta tag etiketleme sistemine sahip olabiliyordunuz.

Blogger’da Özel 404 Hata Sayfası Hazırlama


Bu özellik ile blogger’ın 404 hata sayfasına elveda deyip kendi özel hata sayfalarınızı hazırlayabilirsiniz. Blogger artık bu özelliği sağlıyor. Burayı düzenleme sayfası oluşturulmuş. Burada normal hata mesajınızı yazabilir, hatta html formatta yazıp daha da renkli hata sayfaları oluşturabilirsiniz. Resim / flash gibi görsel eklemeler yapabilirsiniz.

Blogger’da Sayfa Yönlendirme Ayarları (Redirects)


Bu özellik aynı zamanda blogger’ın getirdiği en büyük yeniliklerden birisi. Bir sayfayı diğer bir sayfaya yönlendirmek için bu seçeneği kullanabilir ve kolayca yönlendirme işlemi yapabilirsiniz. Buradaki yönlendirme 302 geçici sayfa yönlendirmesidir ve yönlendirmeler HTTP aracılığıyla yapılır.

Blogger’da özel “Robots.txt” oluşturma

Blogger’da artık sitenize özel robots.txt hazırlamayı, düzenlemeyi ve özelleştirmeyi blogcular için mümkün kıldı. Bu özellik arama motorları robotları için anahtar dosya niteliğindedir. Robots.txt dosyası sayesinde index sayfalarınızı arama motorları için yasak kılabilir veya onlara izin verebilirsiniz. Sadece bu iş değil tabiki. Bu dosya ile arama motorları örümceklerine bir nevi rehber oluşturmuş olabilirsiniz. Genelde bütün web siteleri robots.txt dosyasını kullanırlar. Robots.txt dosyasına erişmek isterseniz, http://blogunuzunadi.blogspot.com/robots.txt adresinden ulaşabilirsiniz. Mesela google webmaster tools da Robots.txt dosyanızın URL’sini girmenizi ister. Bu şekilde girebilirsiniz. Nasıl birşeye benziyor diye düşünmenize gerek kalmasın. Buyrun bizim sitenin robots.txt adresinden inceleyebilirsiniz. http://www.blogasistan.com/robots.txt
Uyarı: Bu dosyayı oluştururken veya düzenlerken dikkatli olalım. Çünkü arama motorlarına görünürlüğü engelleyebiliriz.

Blogger’da Robot Header Tag oluşturma (Özel robot başlık etiketleri)


Bu robot tagları arama motoru örümceklerini kontrol etmek için kullanılıyor. Bu tagları genellikle (X)HTML sayfalarımızda veya HTTP headers kısmında yerleştiririz. Bunlarla da arama motorlarını kontrol altına alır ve siteye giriş çıkışlarına izin verebilir veya engelleyebiliriz.
Robot taglarını ana sayfamıza, arşiv ve etiket sayfalarına, yazı safalarımıza yerleştirebiliriz. Arama Ayarları(Search Preferences) sayfasında Örümcekler ve indexleme (Crawlers and indexing) bölümünden ayarlama yapabiliriz. Yani; Bu etiketleri etkinleştirmek için, Ayarlar | Arama Tercihleri‘ne gidin, “Özel robot başlık etiketleri“nin yanındaki Düzenle seçeneğini tıklayın ve Evet‘i seçin.
Uyarı: Dikkatli kullanın. Bu özelliğin yanlış kullanılması, blogunuzun arama motorları tarafından yok sayılmasına neden olabilir. (google uyarısı)

Blogger’da Özel robot başlık etiketlerini Tekil sayfalarımızda kullanma


Evet arkadaşlar Özel robot başlık etiketlerinin kullanımını verdik. Şimdi de sıra tekil sayfalarımız için (single.php) nasıl kullanacağımızı öğrenelim. Özel robot başlık etiketlerini tüm tekil yazılarımız için kullanabildiğimiz gibi sadece bireysel bir sayfamız için de kullanabiliyoruz. Bu bilgiler yine HTTP üst bilgi olarak yer alacaktır. Bu özelliği her yazımızı oluştururken veya bir yazımızı düzenlerken kullanabilirsiniz.
Herbir sayfa için özel robot başlık etiketleri hakkında detaylı bilgi (ingilizce)

Blogger’da Resimler için “title” ve “alt” etiketleri oluşturma

Alt ve Title etiketleri resimlerin indexlenmesinde yardımcı olan büyük bir etkendir. Google image botları veya diğer arama motoru resim botları sayfanızı indexlemede sorun yaşamazlar ve bu onlar için büyük kolaylık sağlar. Bu nedenle de SEO için önemlidir.
Resimleriniz için alt ve title etiketi;
  • Yazı sayfanızdan bir resim upload edin
  • Alt veya title etiketi eklemek istediğiniz resme tıklayın
  • Resmin üstünde veya altında küçük bir uyarı seçeneği görünür (Özellikler – Preferences)
  • Pop-up penceresi üzerinde alt ve title bilgilerini girin

0 yorum:

Yorum Gönder