31 Mayıs 2012 Perşembe


NVIDIA Tegra 3

HTC ve LG’nin amiral gemi modellerine eşlik edenNVIDIA‘nın dört çekirdekli mobil çipseti Tegra 3, geçtiğimiz yıldan bu yana sektörün en hızlı yongası. Fakat Qualcomm’un yeni nesil 28nm Krait işlemcili Snapdragon S4 ve Samsung’un 32nm mimarili Exynos 4412 ile yarışa katılması tecrübeli çip üreticisini yeni bir hamle yapmaya zorlayabilir.

Yeni nesil mimarilerle donatılacağı tahmin edilen Wayne kod adlı Tegra 4 üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Yalnız bu çipi ancak 2012 sonu – 2013 başlarında görebileceğiz. Tegra 3, şuan sergilediği performans sayesinde tüketicileri kendine çekse de yılın ikinci yarısı için çok daha iyi bir çipsetin hazırlanması gerekiyor.
Geçen hafta HTC’nin Seattle’da düzenlediği etkinliğe katılan NVIDIA’nın mobil işletme birimi Genel Müdürü Michael Rayfield, Tegra yol haritasi hakkında yeni detaylar paylaştı. Daha önce internete sızan Tegra 3+ çipsetini onaylayan Rayfield, detaylı bilgi vermekten kaçınsa da Tegra 3′e oranla belirgin değişikliklerin gerçekleşeceğini müjdeledi.
Tegra 3+’ın LTE iletişim teknolojisi desteğiyle geleceğinden bahsediliyor. Fakat birçok kaynak Tegra çipsetlerin 4G LTE teknolojisine uygun olmadığını iddia ediyor. Buna karşın Samsung Galaxy Tab 10.1 LTE modelinde çift çekirdekli Tegra 2 ve ZTE’nin yakın zamanda duyurduğu LTE tabletine Tegra 3 çipseti güç veriyor. Yani Tegra’lar 4G LTE modemlerle çalışabiliyor.
Sadece Kuzey Amerika’da geniş alanlara yayılarak popüler hale gelen 4G LTE’nin mobil çipsetlerle kullanımında sorunların oluşmasının başlıca nedeni; birçok üreticinin modemlerini piyasaya sürmemiş olması. Telefon ya da tabletlerin 4G LTE destekli versiyonları mecburen Amerikan Qualcomm’un Snapdragon ürünleriyle donatılmak zorunda kalıyor. Diğer çip üreticileri artık bu duruma bir son vermek istiyor.
İlk olarak Samsung, kendi LTE modemini geliştirerek Galaxy Nexus’ta kullanmıştı. Önümüzdeki aylarda satışa çıkacak diğer modeller de bu modemlerle bezenecek ve Qualcomm en büyük müşterisini kaybedecek.
NVIDIA’nın yaptığı açıklamaya göre; birlikte çalışan GCT Semiconductor, Renesas Mobile ve ST-Ericsson Tegra 3 çiplerde çalışacak LTE modemler geliştirecek. Yani üst üste gelir rekorları kıran Qualcomm için önümüzdeki çeyreklerde düşüş gözlenebilir.
VR-Zone sitesinin sızdırdığı döküman, Tegra 3+’ın diğer detaylarını da gün yüzüne çıkardı. AP37 model numaralı yeni çip, 1.7GHz hızına kadar çıkabilen işlemci, %25 daha hızlı GPU ve 1920 x 1200 piksel ekran desteğini beraberinde getirecek. Akıllı telefonlar için tasarlanan bu çipsetle birlikte sonbahar aylarında 1080p ekrana sahip cihazları görmemiz mümkün olacak.
NVIDIA’nın Tegra 3+ ürününü ne zaman tüketiciyle buluşturacağını henüz bilmiyoruz. Muhtemelen önümüzdeki ay CTIA 2012 etkinliğinde ya da NVIDIA’nın kendi düzenlediği 17 Mayıs’taki GPU Teknoloji Konferansı‘nda tanıtılacaktır. Yeni gelişmeler için bizi takip edin!
Kaynak: AndroidAndMe

0 yorum:

Yorum Gönder